Planowanie jadłospisu w naszym przedszkolu
Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:
- prawidłowy dobór surowców,
- koszt produktów,
- termin zakupu żywności,
- właściwy sposób przechowywania zakupionych artykułów spożywczych,
- właściwy sposób przygotowywania potraw/ posiłków.
Nie planujemy jadłospisu przypadkowo. Pamiętamy, że pożywienie dla dzieci powinno być:
- bezpieczne pod względem zdrowotnym,
- bogate w składniki odżywcze,
- o odpowiedniej wartości energetycznej,
- urozmaicone,
- regularnie spożywane,
- apetyczne i smakowite,
- z ograniczoną ilością cukru i soli.
Nie zmuszamy dzieci do jedzenia potraw czy produktów, których nie akceptują, zwłaszcza dotyczy to dzieci z nietolerancjami pokarmowymi lub stwierdzonymi zaburzeniami w odżywianiu.
Dzienny jadłospis uwzględnia produkty z pięciu grup:
- mięso, ryby, wędliny, jaja; 2 - mleko i przetwory mleczne; 3 - warzywa i owoce; 4 - przetwory zbożowe; 5 - tłuszcze roślinne.