Planowanie jadłospisu w naszym przedszkolu

Przy planowaniu jadłospisu przede wszystkim zwracamy uwagę na:

  • prawidłowy dobór surowców,
  • koszt produktów,
  • termin zakupu żywności,
  • właściwy sposób przechowywania zakupionych artykułów spożywczych,
  • właściwy sposób przygotowywania potraw/ posiłków.
Nie planujemy jadłospisu przypadkowo. Pamiętamy, że pożywienie dla dzieci powinno być:
  • bezpieczne pod względem zdrowotnym,
  • bogate w składniki odżywcze,
  • o odpowiedniej wartości energetycznej,
  • urozmaicone,
  • regularnie spożywane,
  • apetyczne i smakowite,
  • z ograniczoną ilością cukru i soli.
Nie zmuszamy dzieci do jedzenia potraw czy produktów, których nie akceptują, zwłaszcza dotyczy to dzieci z nietolerancjami pokarmowymi lub stwierdzonymi zaburzeniami w odżywianiu.
Dzienny jadłospis uwzględnia produkty z pięciu grup:
  1. mięso, ryby, wędliny, jaja; 2 - mleko i przetwory mleczne; 3 - warzywa i owoce; 4 - przetwory zbożowe; 5 - tłuszcze roślinne.