Jadłospis
Stawka żywieniowa dzienna od dnia 01.09.2023 wynosi 9,00 zł
Jadłospis
od dnia 25.03.2024 r. do 29.03.2024r.
|
Śniadanie |
Drugie śniadanie |
Pierwsze danie |
Drugie danie
aaaaaaaaaaaaaaaaa |
Poniedziałek |
Płatki owsiane na mleku Herbata malinowa Chleb mieszany z masłem Chleb wieloziarnisty z masłem Chleb graham z masłem Polędwica z indyka,mix sałat, ser żółty,szczypiorek
1, 2, 7 |
Chipsy owocowe
|
Racuchy z jabłkami Marchewka w talarkach Kompot wieloowocowy Woda niegazowana
1,3
|
Zupa kapuśniak na wywarze mięsno-warzywnym Chleb z masłem
1, 2, 6
|
Wtorek |
Kawa zbożowa Herbata z czarnej porzeczki Chleb mieszany z masłem Chleb wieloziarnisty z masłem Chleb graham z masłem Twarożek ze szczypiorkiem,rukola,ser żółty,rzodkiewka
1, 2 |
Jabłko,mandarynki,kiwi
|
Ziemniaki puree Udko pieczone Surówka z pekińskiej kapusty Kompot wieloowocowy Woda niegazowana
2
|
Kluski lane na wywarze mięsno-warzywnym Chleb z masłem
1, 2, 6
|
Środa |
Bawarka Herbata różana Chleb mieszany z masłem Chleb graham z masłem Chleb wieloziarnisty z masłem Szynka wieprzowa,pomidor,mozzarella, sałata lodowa,awokado, szczypiorek,
1, 2, 7
|
Jogurt
|
Risotto mięsno-warzywne z ciemnego ryżu Kompot wieloowocowy Woda niegazowana
|
Zupa fasolowa na wywarze mięsno-warzywnym Chleb z masłem
1, 2, 6
|
Czwartek |
Kakao Herbata z cytryną Chleb wieloziarnisty z masłem Masło orzechowe,ser żółty,kiełki z rzodkiewki,mix sałat,ogórek zielony
Alergeny: 1, 2,10 |
Chrupki kukurydziane+sok 100%
|
Kasza bulgur Polędwiczki w sosie morelowym Kapusta duszona Kompot wieloowocowy Woda niegazowana
1
|
Barszcz czerwony na wywarze mięsno-warzywnym Chleb z masłem
1, 2, 6 |
Piątek |
Płatki kukurydziane na mleku Herbata leśna Bułka wieloziarnista z masłem Chałka z masłem Jajko,serek śmietankowy,sałata,szczypiorek,ogórek kiszony,awokado
Alergeny: 1, 2,3 |
Banan,jabłko,gruszka
|
Ziemniaki puree Pulpety rybne w sosie koperkowym Marchewka z jabłkiem i żurawiną Kompot wieloowocowy Woda niegazowana
1,2,3,4 |
Zupa dyniowa z grzankami na wywarze mięsno-warzywnym Chleb z masłem
1, 2, 6 |
Każdego dnia przy śniadaniu na życzenie dziecka dodatki w formie jednorazowej takie jak: serek śmietankowy, dżemiki
Śniadanie: - zupa mleczna 200g, - pieczywo 35g, - masło 6g, - wędlina/ser żólty 15-20g, - pomidor/ogórek 15-20g, - papryka/rzodkiewka 20g, - napój 150ml,
Drugie śniadanie: - owoce 80-100g, - warzywa 20-30g, - orzechy/ziarna 5g, - sok świeży 150ml,
Obiad: - zupa 250-300g, - kotlet mielony/schabowy/pierś z kurczaka 60g, - klopsy/pulpety 60g, - udko z kurczaka 90g, - gulasz, mięso razem z sosem 100-120g, - ziemniaki 150g, - ryż/kasza/makaron 80-100g, - surówka 100g, - mizeria 120g. |
INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE | ||
Drogi Rodzicu (Opiekunie)! W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające "Śladowe ilości Alergenów" lub "Mogące zawierać alergeny" wydzielone w tabeli poniżej: |
||
L.p. |
Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
1. |
Zboża zawierające gluten | Mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa Inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki. |
2. | Mleko | Mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędliny. |
3. | Jaja | Jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny. |
4. | Ryby | Ryby surowe, mrożone, przetworzone - konserwy rybne, tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju. |
5. | Soja | Grzanki. |
6. | Seler | Seler jako korzeń i łodyga, wędlina. |
7. | Gorczyca |
Musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Curry, mieszanka przypraw. |
8. | Nasiona sezamu | Ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki. |
9. | Skorupiaki | BRAK |
10. | Orzechy | Krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe. |
11. | Dwutlenek siarki | Owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor - np. morela. |
12. | Łubiny | BRAK |
13. | Orzeszki ziemne | Masło arachidowe, bakalie. |
14. | Mięczaki | BRAK |
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. | ||
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco. |