Jadłospis

 Stawka żywieniowa dzienna  od dnia 01.09.2023 wynosi 9,00 zł

Jadłospis

 od dnia 25.03.2024 r. do 29.03.2024r.

 

 

Śniadanie

Drugie śniadanie

Pierwsze danie

Drugie danie

aaaaaaaaaaaaaaaaa

 Poniedziałek

Płatki owsiane na mleku

Herbata malinowa

Chleb mieszany z masłem

Chleb wieloziarnisty z masłem

Chleb graham z masłem

Polędwica z indyka,mix sałat, 

ser żółty,szczypiorek

 

 

 

 

 

 1, 2, 7

Chipsy owocowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Racuchy z jabłkami

Marchewka w talarkach

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

 

 1,3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zupa kapuśniak na wywarze mięsno-warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 

 

 1, 2, 6

 

 

 Wtorek

 Kawa zbożowa

Herbata z czarnej porzeczki

Chleb mieszany z masłem

Chleb wieloziarnisty z masłem

Chleb graham z masłem

Twarożek ze szczypiorkiem,rukola,ser żółty,rzodkiewka

 

 

 

1, 2

 Jabłko,mandarynki,kiwi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziemniaki puree

Udko pieczone

Surówka z pekińskiej kapusty

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

 2

 

 

 

 

 

Kluski lane na wywarze mięsno-warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 

1, 2, 6

 

 

 

 

 

 

 

Środa

Bawarka

Herbata różana

Chleb mieszany z masłem

Chleb graham z masłem

Chleb wieloziarnisty z masłem

Szynka wieprzowa,pomidor,mozzarella,

sałata lodowa,awokado,

szczypiorek,

 

 

1, 2, 7

 

 

 

 

 

Jogurt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Risotto mięsno-warzywne z ciemnego ryżu

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zupa fasolowa na wywarze mięsno-warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 1, 2, 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 Czwartek

Kakao

Herbata z cytryną

Chleb wieloziarnisty z masłem

Masło orzechowe,ser żółty,kiełki z rzodkiewki,mix sałat,ogórek zielony

 

 

 

Alergeny: 1, 2,10

Chrupki kukurydziane+sok 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasza bulgur

Polędwiczki w sosie morelowym

Kapusta duszona

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Barszcz czerwony na wywarze mięsno-warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1, 2, 6

Piątek

Płatki kukurydziane na mleku

Herbata leśna

Bułka wieloziarnista z masłem

Chałka z masłem

Jajko,serek śmietankowy,sałata,szczypiorek,ogórek kiszony,awokado

 

Alergeny: 1, 2,3

 

 Banan,jabłko,gruszka

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziemniaki puree

Pulpety rybne w sosie koperkowym

Marchewka z jabłkiem i żurawiną

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

1,2,3,4

Zupa dyniowa z grzankami  na wywarze mięsno-warzywnym

Chleb z masłem 

 

 

 

 

1, 2, 6 

 

Każdego dnia przy śniadaniu na życzenie dziecka dodatki w formie jednorazowej takie jak: serek śmietankowy, dżemiki

 

 

Śniadanie: 

- zupa mleczna 200g, 

- pieczywo 35g,

- masło 6g,

- wędlina/ser żólty 15-20g,

- pomidor/ogórek 15-20g,

- papryka/rzodkiewka 20g,

- napój 150ml,

 

Drugie śniadanie:

- owoce 80-100g,

- warzywa 20-30g,

- orzechy/ziarna 5g,

- sok świeży 150ml,

 

Obiad:

- zupa 250-300g,

- kotlet mielony/schabowy/pierś z kurczaka 60g,

- klopsy/pulpety 60g,

- udko z kurczaka 90g,

- gulasz, mięso razem z sosem 100-120g,

- ziemniaki 150g,

- ryż/kasza/makaron 80-100g,

- surówka 100g,

- mizeria 120g.

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające "Śladowe ilości Alergenów" lub "Mogące zawierać alergeny" wydzielone w tabeli poniżej:

L.p.

Alergen wg rozporządzenia Produkty

1.

Zboża zawierające gluten Mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa Inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki.
2.  Mleko Mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędliny. 
3.  Jaja Jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny.
4.  Ryby Ryby surowe, mrożone, przetworzone - konserwy rybne, tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.
5.  Soja Grzanki.
6.  Seler Seler jako korzeń i łodyga, wędlina.
7. Gorczyca

Musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Curry, mieszanka przypraw.

8. Nasiona sezamu Ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki.
9.  Skorupiaki BRAK
10.  Orzechy Krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe.
11. Dwutlenek siarki Owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor - np. morela.
12. Łubiny BRAK
13. Orzeszki ziemne Masło arachidowe, bakalie.
14. Mięczaki BRAK
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. 
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.