Jadłospis
Stawka żywieniowa dzienna od dnia 01.09.2023 wynosi 9,00 zł
Jadłospis
od dnia 15.04.2024 r. do 19.04.2024r.
|
Śniadanie |
Drugie śniadanie |
Pierwsze danie |
Drugie danie
aaaaaaaaaaaaaaaaa |
Poniedziałek |
Zupa mleczna z makaronem Herbata leśna Chleb mieszany z masłem Chleb wieloziarnisty z masłem Chleb graham z masłem Szynka wieprzowa,szczypiorek, sałata lodowa,mozzarella,papryka czerwona
1,2,7 |
Banan,jabłko,kiwi,rodzynki |
Naleśniki z serem i musem brzoskwiniowym Kompot wieloowocowy Woda niegazowana
1,2,3 |
Zupa królewska na wywarze mięsno-warzywnym Chleb z masłem
1,2,6
|
Wtorek |
Kawa zbożowa Herbata malinowa Chleb mieszany z masłem Chleb wielorazowy z masłem Chleb graham z masłem Serek śmietankowy z prażonym słonecznikiem,mix sałat,jajka,rzodkiewka
1,2,3 |
Wafelek ryżowy+ Kubuś
|
Ziemniaki puree Kotlet mielony Fasolka szparagowa Kompot wieloowocowy Woda niegazowana
1,2,3
|
Zupa pomidorowa z zacierką na wywarze mięsno- warzywnym Chleb z masłem
1, 2, 6
|
Środa |
Bawarka Herbata różana Chleb mieszany z masłem Chleb graham z masłem Chleb wieloziarnisty z masłem Polędwica drobiowa,sałata, ser żółty, szczypiorek,kiełki rzodkiewki
1, 2, 7
|
Jabłka,mandarynka gruszka
|
Pierogi ruskie ze śmietaną Kalarepka Kompot wieloowocowy Woda niegazowana
1,2,3
|
Zupa grochowa na wywarze mięsno- warzywnym Chleb z masłem
1, 2, 6
|
Czwartek |
Kakao Herbata z cytryną Chleb graham z masłem Bułka z masłem Twarożek ze szczypiorkiem,rukola,ogórek zielony,awokado
1,2
|
Kisiel truskawkowy+chrupki kukurydziane
|
Kasza gryczana Potrawka drobiowa w sosie morelowym Surówka z marchewki i jabłka Kompot wieloowocowy Woda niegazowana
1,11
|
Zupa paprykowo-marchewkowa na wywarze mięsno- warzywnym Chleb z masłem
1,2,6
|
Piątek |
Płatki kukurydziane z mlekiem Herbata z czarnej porzeczki Bułka wieloziarnista z masłem Chałka z masłem Ser żółty,szczypiorek,sałata,ogórek zielony,papryka czerwona,
1,2
|
Sałatka owocowa
|
Ziemniaki puree Pulpety rybne w sosie śmietankowo-koperkowym Sałatka z kiszonego ogórka i ananasa Kompot wieloowocowy Woda niegazowana
2,3,4
|
Zupa krupnik z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-warzywnym Chleb z masłem
1,2,6
|
Każdego dnia przy śniadaniu na życzenie dziecka dodatki w formie jednorazowej takie jak: serek śmietankowy, dżemiki
Śniadanie: - zupa mleczna 200g, - pieczywo 35g, - masło 6g, - wędlina/ser żólty 15-20g, - pomidor/ogórek 15-20g, - papryka/rzodkiewka 20g, - napój 150ml,
Drugie śniadanie: - owoce 80-100g, - warzywa 20-30g, - orzechy/ziarna 5g, - sok świeży 150ml,
Obiad: - zupa 250-300g, - kotlet mielony/schabowy/pierś z kurczaka 60g, - klopsy/pulpety 60g, - udko z kurczaka 90g, - gulasz, mięso razem z sosem 100-120g, - ziemniaki 150g, - ryż/kasza/makaron 80-100g, - surówka 100g, - mizeria 120g. |
INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE | ||
Drogi Rodzicu (Opiekunie)! W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające "Śladowe ilości Alergenów" lub "Mogące zawierać alergeny" wydzielone w tabeli poniżej: |
||
L.p. |
Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
1. |
Zboża zawierające gluten | Mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa Inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki. |
2. | Mleko | Mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędliny. |
3. | Jaja | Jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny. |
4. | Ryby | Ryby surowe, mrożone, przetworzone - konserwy rybne, tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju. |
5. | Soja | Grzanki. |
6. | Seler | Seler jako korzeń i łodyga, wędlina. |
7. | Gorczyca |
Musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Curry, mieszanka przypraw. |
8. | Nasiona sezamu | Ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki. |
9. | Skorupiaki | BRAK |
10. | Orzechy | Krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe. |
11. | Dwutlenek siarki | Owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor - np. morela. |
12. | Łubiny | BRAK |
13. | Orzeszki ziemne | Masło arachidowe, bakalie. |
14. | Mięczaki | BRAK |
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. | ||
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco. |