Jadłospis

 Stawka żywieniowa dzienna  od dnia 01.09.2023 wynosi 9,00 zł

Jadłospis

 od dnia 06.05.2024 r. do 10.05.2024r.

 

 

Śniadanie

Drugie śniadanie

Pierwsze danie

Drugie danie

aaaaaaaaaaaaaaaaa

 Poniedziałek

Zupa mleczna z makaronem

Herbata  z żurawiny

Chleb mieszany z masłem

Chleb wieloziarnisty z masłem

Chleb graham z masłem

Szynka drobiowa,szczypiorek,

sałata lodowa,mozzarella,papryka czerwona

 

 

1,2,7

Mus owocowy

Racuchy z jabłkami

Marchewka w słupkach

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

 

 

1,3

Zupa krupnik na wywarze

mięsno-warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 

 

1,2,6

 

 Wtorek

Kawa zbożowa

Herbata leśna

Chleb mieszany z masłem

Chleb wielorazowy z masłem

Chleb graham z masłem

Ser żółty,ogórek zielony,rukola,rzodkiewka,,serek smietankowy

 

 

 

1,2

Truskawki,jabłko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziemniaki puree

Kotlet mielony

Surówka z młodej kapusty

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

 1,2,3

 

Rosół z makaronem na wywarze mięsno- warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 

1, 2, 6

 

 

Środa

Bawarka

Herbata różana

Chleb mieszany z masłem

Chleb graham z masłem

Chleb wieloziarnisty z masłem

Schab pieczony,mix sałat,pomidor,szczypiorek,ser żółty

 

 

 

1,2,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbuz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zupa kapuśniak na wywarze mięsno-warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 

 

 

1,2,6

 

 Czwartek

Kakao

Herbata z cytryną

Rogal z masłem

Chleb graham z masłem

Nutella orzechowa ,jajko,sałata lodowa,szczypiorek,papryka czerwona,kiełki rzodkiewki

 

 

 

1,2,3

 

 

Jogurt do picia

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasza jęczmienna

Pieczeń z indyka

Marchewka karmelizowana

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

1

 

Barszcz czerwony na wywarze miesno-warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 

 

1,2

 

 

Piątek

 

 

Płatki kukurydziane z mlekiem

Herbata z czarnej porzeczki

Chałka z masłem

Bułka z masłem

Twarożek ze szczypiorkiem,mix warzyw

 

1,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banan,jabłko,ananas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziemniaki puree

Klopsy rybne w sosie śmietanowym

Ogórek kiszony

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

 

1,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zupa pomidorowa  z ryżem na wywarze mięsno-warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

1,2,6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Każdego dnia przy śniadaniu na życzenie dziecka dodatki w formie jednorazowej takie jak: serek śmietankowy, dżemiki

 

 

Śniadanie: 

- zupa mleczna 200g, 

- pieczywo 35g,

- masło 6g,

- wędlina/ser żólty 15-20g,

- pomidor/ogórek 15-20g,

- papryka/rzodkiewka 20g,

- napój 150ml,

 

Drugie śniadanie:

- owoce 80-100g,

- warzywa 20-30g,

- orzechy/ziarna 5g,

- sok świeży 150ml,

 

Obiad:

- zupa 250-300g,

- kotlet mielony/schabowy/pierś z kurczaka 60g,

- klopsy/pulpety 60g,

- udko z kurczaka 90g,

- gulasz, mięso razem z sosem 100-120g,

- ziemniaki 150g,

- ryż/kasza/makaron 80-100g,

- surówka 100g,

- mizeria 120g.

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające "Śladowe ilości Alergenów" lub "Mogące zawierać alergeny" wydzielone w tabeli poniżej:

L.p.

Alergen wg rozporządzenia Produkty

1.

Zboża zawierające gluten Mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa Inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki.
2.  Mleko Mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędliny. 
3.  Jaja Jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny.
4.  Ryby Ryby surowe, mrożone, przetworzone - konserwy rybne, tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.
5.  Soja Grzanki.
6.  Seler Seler jako korzeń i łodyga, wędlina.
7. Gorczyca

Musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Curry, mieszanka przypraw.

8. Nasiona sezamu Ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki.
9.  Skorupiaki BRAK
10.  Orzechy Krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe.
11. Dwutlenek siarki Owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor - np. morela.
12. Łubiny BRAK
13. Orzeszki ziemne Masło arachidowe, bakalie.
14. Mięczaki BRAK
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. 
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.