Jadłospis

 Stawka żywieniowa dzienna  od dnia 01.09.2023 wynosi 9,00 zł

Jadłospis

 od dnia 22.04.2024 r. do 26.04.2024r.

 

 

Śniadanie

Drugie śniadanie

Pierwsze danie

Drugie danie

aaaaaaaaaaaaaaaaa

 Poniedziałek

Płatki owsiane na mleku

Herbata z żurawiną

Chleb mieszany z masłem

Chleb wieloziarnisty z masłem

Chleb graham z masłem

Polędwica z indyka,szczypiorek,

sałata lodowa,pomidor,awokado

 

 

1,2,7

Koktajl truskawkowy +ciastko zbożowe

Placki ziemniaczane ze śmietaną

Marchewka tarta

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

 

 

1,2,3

Zupa szpinakowa z jajkiem  na wywarze

mięsno-warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 

 

1,2,6

 

 Wtorek

Kawa zbożowa

Herbata leśna

Chleb mieszany z masłem

Chleb wielorazowy z masłem

Chleb graham z masłem

Pasta z tuńczyka i jajka,mix sałat,serek śmietankowy,ogórek zielony,szczypiorek

 

 

 

1,2,3

Mandarynka,jabłko,banan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziemniaki puree

Kotlet drobiowy w płatkach 

kukurydzianych

Kapusta duszona

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

 2,3,8

 

Zupa ryżowa z natką pietruszki na wywarze mięsno- warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 

1, 2, 6

 

 

Środa

Bawarka

Herbata malinowa

Chleb mieszany z masłem

Chleb graham z masłem

Chleb wieloziarnisty z masłem

Schab pieczony, ser żółty,

szczypiorek,rukola,rzodkiewka

 

1, 2, 7

 

 

Mleczna kanapka+soczek Kubuś

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Makaron z serem i musem owocowym

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

1,2

 

 

 

 

 

 

 

Zupa z czerwonej soczewicy na wywarze mięsno- warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 1, 2, 6

 

 

 Czwartek

Kakao

Herbata z rumianku

Chleb graham z masłem

Bułka z masłem

Dżem truskawkowy100%,ser żółty,kiełki rzodkiewki,szczypiorek,wędlina drobiowa

 

 

 

1,2,7

 

Chipsy owocowe+zdrowa przekąska

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasza bulgur

Polędwica wieprzowa w sosie własnym

Kalafior z masłem i bułką tartą

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

1,2

 

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno- warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 

1,2,6

 

 

Piątek

Kasza manna na gęsto

Herbata z czarnej porzeczki

Bułka wieloziarnista z masłem

Chałka z masłem

Twarożek na słodko,mix sałat,papryka czerwona,ogórek kiszony

 

 

1,2

 

 

 

 Banan,jabłko,mandarynka

 

 

 

 

 

 

 

 

Risotto mięsno-warzywne

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

 

 

Zupa krem z dyni na wywarze mięsno-warzywnym

Chleb z masłem 

 

 

 

 

 

 

1,2,6

 

 

 

 

Każdego dnia przy śniadaniu na życzenie dziecka dodatki w formie jednorazowej takie jak: serek śmietankowy, dżemiki

 

 

Śniadanie: 

- zupa mleczna 200g, 

- pieczywo 35g,

- masło 6g,

- wędlina/ser żólty 15-20g,

- pomidor/ogórek 15-20g,

- papryka/rzodkiewka 20g,

- napój 150ml,

 

Drugie śniadanie:

- owoce 80-100g,

- warzywa 20-30g,

- orzechy/ziarna 5g,

- sok świeży 150ml,

 

Obiad:

- zupa 250-300g,

- kotlet mielony/schabowy/pierś z kurczaka 60g,

- klopsy/pulpety 60g,

- udko z kurczaka 90g,

- gulasz, mięso razem z sosem 100-120g,

- ziemniaki 150g,

- ryż/kasza/makaron 80-100g,

- surówka 100g,

- mizeria 120g.

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające "Śladowe ilości Alergenów" lub "Mogące zawierać alergeny" wydzielone w tabeli poniżej:

L.p.

Alergen wg rozporządzenia Produkty

1.

Zboża zawierające gluten Mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa Inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki.
2.  Mleko Mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędliny. 
3.  Jaja Jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny.
4.  Ryby Ryby surowe, mrożone, przetworzone - konserwy rybne, tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.
5.  Soja Grzanki.
6.  Seler Seler jako korzeń i łodyga, wędlina.
7. Gorczyca

Musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Curry, mieszanka przypraw.

8. Nasiona sezamu Ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki.
9.  Skorupiaki BRAK
10.  Orzechy Krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe.
11. Dwutlenek siarki Owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor - np. morela.
12. Łubiny BRAK
13. Orzeszki ziemne Masło arachidowe, bakalie.
14. Mięczaki BRAK
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. 
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.